povratak

Tvrtka Cromaris ulaže u pogon predrasta u Maloj Lamjani

Načelnik Općine Kali Duško Vidov i direktor Cromarisa Goran Markulin dana 24.03.2014. potpisali su sporazum o suradnji. Tvrtka Cromaris obvezala se rekonstruirati svoje pogone u Općini Kali te uložiti u proizvodnu modernizaciju.

- Ulaganje u Kalima, odnosno Maloj Lamjani, dio je krupnog projekta razvoja mrijestilišta i predrasta. Praktički smo sada otvorili postupak kojim će tvrtka Cromaris uz našu pomoć moći ishodovati prostorno-plansku i projektnu dokumentaciju uređenja obale koja bi ušla u tu investiciju, što je i za nas velika stvar. Ulaganje je vrlo važno, naročito za otoke, Kali, ali i širu zajednicu. Ovo ulaganje Cromarisa garantira aktivnost pogona i nova zapošljavanja. - kazao je Duško Vidov, načelnik općine Kali.

Predsjednik Uprave Cromarisa Goran Markulin objašnjava kako je ovo ulaganje ključna investicija u tehnologiji riblje industrije.

- U Ninu se već rekonstruira stari, podignut 1981., i gradi jedan od najmodernijih pogona u Europi za uzgoj mlađi vrijedan oko 11 milijuna eura. Pogon predrasta u Kali prirodan je nastavak tehnološkog procesa iz mrijestilišta. Zbog povećanja opsega posla u Kali će biti otvoreno i desetak novih radnih mjesta. Koliko svako radno mjesto vrijedi u današnje vrijeme, osobito na otocima, ne treba posebno niti naglašavati. Prema planu mrijestilište u Ninu i predrast u Kali proizvest će 30 milijuna komada mlađi. To bi na koncu trebalo omogućiti da se više ne uvozi mlađ sa skupih europskih tržišta, odnosno da se proizvedena mlađ orade i brancina ponudi i ostalim hrvatskim uzgajivačima, što će za njih biti kvalitativno i cjenovno povoljnije od uvoza, rekao je Markulin naglasivši i kako se radi o puno kvalitetnijoj suradnji najjače hrvatske tvrtke u ribljoj uzgojnoj industriji i najribarskije općine u RH. Naime, Cromaris u Lamjani planira investirati u bazene za dohranjivanje riblje mlađi koja će stizati iz njihova mrijestilišta.
 
Prva faza projekta izgradnje novog mrijestilišta u Ninu bit će završena početkom 2015. te će odmah biti stavljena u funkciju, kao i pogon za predrast u Lamjani. Investicije će rezultirati boljom kvalitetom riblje mlađi koja će se lakše adaptirati na uzgoj u otvorenom moru gdje će se stavljati s težinom od šest grama.