povratak

Svečano otvoreno mrjestilište u Ninu, vrijedno 130 milijuna kuna

U Ninu je 22. rujna 2015. svečano otvoreno novoizgrađeno Cromarisovo mrjestilište vrijedno 130 milijuna kuna. To je ujedno i najveće ovogodišnje ulaganje u hrvatsko ribarstvo koje predstavlja nastavak snažnog investicijskog ciklusa kojim je u Cromaris, društvo koje posluje u sklopu Adris grupe, od 2009. uloženo 560 milijuna kuna.
 
Cromaris s proizvodnjom od 6.000 tona spada među deset najvećih proizvođača orada i brancina u Europi, a više od 70 posto svojih prihoda Cromaris ostvaruje na tržištima Europske unije. U samo nekoliko godina proizvodnja je upeterostručena, s ambicioznim planom da 2018. godine dostigne proizvodnju od 10.000 tona visokokvalitetne bijele ribe. Daljnjem razvoju zasigurno će pridonijeti i novoizgrađeno mrjestilište koje će značajno sniziti troškove proizvodnje, skratiti uzgojni ciklus i povećati kvaliteta mrijesta. U sklopu ovog investicijskog zamaha modernizirat će se pogon za predrast ribe u Maloj Lamjani te će se investirati u bazene za dohranjivanje riblje mlađi koja će stizati iz mrjestilišta u Ninu.
 
Novo mrjestilište svečano su otvorili mr. Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adris grupe i Lana Vidović, zaposlenica Cromarisa, koja je svoju karijeru započela kao pripravnica u sklopu projekta zapošljavanja mladih visokoobrazovnih ljudi „Budućnost u Adrisu“.
 
Cijelo postrojenje je visoko automatizirano. Ukupne površine od 9.153 m2, novo je mrjestilište organizirano na način da su sve jedinice za uzgoj odvojene, sa zasebnim filtracijskim sustavima, što omogućuje kreiranje uvjeta idealnih za predviđenu veličinu i vrstu ribe. U bazenima novog mrjestilišta, uzgajat će se oko 30 milijuna komada riblje mlađi do težine 5-7 grama. Tehnologija uzgoja u mrjestilištu temelji se na pomnom odabiru i kondicioniranju matičnog jata koje se drži u 15 novih matičnjaka što će kroz duže vrijeme omogućiti produženu sezonu mrijesta. Uzgoj će se vršiti u potpuno kontroliranim uvjetima svih dijelova uzgojnog postupka: od matičnog jata, uzgoja ličinki i mlađi, te uzgoja žive hrane. Uz fokus na redovnu proizvodnju mlađi, u novom mrjestilištu je izgrađena i eksperimentalna stanica koja će omogućiti istraživanje novih uzgojnih vrsta.
 
Otvaranjem mrjestilišta u Ninu, jednog od najsuvremenijih objekata za mrijest brancina i orade u Europi, Cromaris će dodatno učvrstiti svoju konkurentnost na europskom i svjetskom tržištu kvalitetne bijele ribe.