povratak

Romb – inovacija u uzgoju

Nakon uspješnog uzgoja zubaca u 2012. godini, uspjeli smo i u svom novom izazovu – u uvali Budava u Istri u 2014. godini uspješno smo uzgojili i romba. Romb je rijetka autohtona jadranska riba koja uživa premium status kod kuhara, ali i kod ljubitelja ribe i zdrave prehrane. Plosnatog je oblika, kao što i samo ime kaže u obliku romba. Nutritivno gledajući, romb je bijela riba s iznimno niskim udjelom masti koja je izvanredan izvor proteina, minerala (magnezija i selena) te vitamina (B12, B6 i Niacina). Osim zaljubljenicima u riblje delicije, preporuča se i sportašima, djeci te oboljelima na posebnoj njezi zbog svojih blagotvornih nutritivnih svojstava. Isto tako, kod ugostitelja uživa veliku popularnost zbog svog ugleda jedne od najcjenjenijih riba koje se mogu naći u Jadranskom moru. Pripremiti se može na razne načine, a znalci ga preporučuju spremljenog u pećnici s povrćem. 

 

NUTRIJENTI

Svježi Cromaris romb

PROTEINI

18,5 g (37 % PU)

MASTI

0,7 g (1 % PU)

Energetska vrijednost

80,3 kcal / 340,4 kJ

Fosfor

0,18 g (25,17 % PU)

Kalcij

0,14 g  (17,5 % PU)

Natrij

0,12 g – 0,30 g sol  (5 % PU)

 
* od preporučenog unosa (PU)
PU - preporučeni unos za prosječnu odraslu osobu (2000 kcal/8400 kJ)
Izvor: Kemijska analiza; Laboratorij za analitičku kemiju, HVI Zagreb, 03.12.2014.