Poštivanje standarda održivog gospodarenja i zaštite okoliša zahtjeva redovno provođenje analiza u ovlaštenim akreditiranim institucijama s akreditiranim metodama. U nastavku se nalazi popis redovitih kontrola koje u Cromarisu provodimo.
Uzgajališta
Na temelju studije utjecaja na okoliš na svakoj lokaciji Ministarstvo zaštite okoliša je propisalo praćenje stanja okoliša na lokaciji. Mjerenja se vrše u doba maksimalnog opterećenja morske vode i sedimenta, na više pozicija na samom uzgajalištu najmanje jednom godišnje.
Biološki parametri
biološko ronilački pregled morskog dna koji uključuje: pregled vegetacije i životinjskih zajednica te stanje livada morskih cvjetnica
u stupcu morske vode: prozirnost, otopljeni kisik, klorofil 'a'
nutritivne vrijednosti ribljeg mesa (osobito se prati udio masti, omjer omega 3 i 6 masnih kiselina)
Gotovi proizvodi - Svježa riba i prerađevine
Zdravstvena ispravnost proizvoda:
četiri puta godišnje za svaku kategoriju proizvoda
mikrobiološko ispitivanje prema zakonskoj regulativi EU i RH
Dimljena riba
Zdravstvena ispravnost - dva puta mjesečno.
Dimljena, marinirana riba
kemijska analiza (teški metali, policiklički aromatski ugljikovodici, poliklorirani bifenili) - jednom godišnje
nutritivne vrijednosti ribljeg mesa - jednom godišnje
Prema HACCP planu, a zbog osiguranja kvalitete proizvoda te brige za sigurnost hrane, osobito se pazi na higijenske uvjeti u procesu proizvodnje i kod samih radnika - na svakoj liniji (za pojedine kategorije proizvoda) uzimaju se brisevi (površine, oprema, ljudi) od strane ovlaštene institucije: mikrobiološka ispravnost.
Školjkaši
ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST (mikrobiološko ispitivanje) - četiri puta godišnje
KEMIJSKO ISPITIVANJE - nutritivne vrijednosti, analiza na teške metale
Prema Planu praćenja kakvoće mora i školjkaša minimalno dva puta mjesečno (ovisi o periodu godine) ovlaštene institucije obavljaju monitoring fitoplanktonski sastav morske vode