Svježa riba Pečena orada na provansalski način

Priprema:  50 min
Zahtjevnost:  
Broj osoba:  2

Svježa ribaPečena orada na provansalski način

Sastojci za dvije osobe:
  • orada oko 350 g – 2 kom
  • cherry - rajčica 100 g
  • češnjak 50 g
  • tikvica 50 g
  • luk 50 g
  • patlidžan 50 g
  • maslinovo ulje 100 ml
  • bijelo vino 100 ml
  • provansalsko bilje 5 g
  • peršin list 50 g
  • maslac 100 g
  • prstohvat soli i papra
 
Recept:
Oradu očistite od ljuske i utrobe. Ribu zarežite u obliku slova x po sredini s obje strane. Kratko prepecite s obje strane do zlatnožute boje i stavite na stranu. Na tavi prepecite povrće narezano na kocke debljine 1 cm dok malo ne povene. Povrće začinite provansalskim biljem, solju i paprom te zalijte bijelim vinom. Kratko prokuhajte i dodajte maslac. Pripremljeno povrće i oradu stavite u lim za pečenje ili keramičku posudu, prelijte uljem i pecite u zagrijanoj pećnici 30 minuta na 200 °C. Duljina pečenja ovisi o veličini ribe. Za rustikalni dojam, pečenu ribu servirajte u posudi u kojoj je pečena.
 
Napomena:
U receptu možete upotrebljavati svježe, ali i dehidrirane začine. Obvezno obratite pažnju na jačinu začina koje upotrebljavate kako ne bi nadvladali okus povrća i ribe. Možete dodati i krumpir, no u tom slučaju krumpir treba skuhati gotovo do kraja. Uz jelo se može poslužiti suho crno vino s ne preizraženim taninima.
 
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme pečenja: 30 minuta