Svježa riba Orada s aromatičnim povrćem pečena u škartocu

Priprema:  50 min
Zahtjevnost:  
Broj osoba:  2

Svježa ribaOrada s aromatičnim povrćem pečena u škartocu

Sastojci za dvije osobe:
  • cijela orada 600 g
  • tikvice 50 g
  • crveni luk 50 g
  • krumpir 50 g
  • mrkva 50 g
  • cherry - rajčica 50 g
  • češnjak 5 g
  • prstohvat soli i papra
  • maslinovo ulje 20 ml
  • riblji temeljac 50 ml
  • bijelo vino 20 ml
  • ružmarin – 1 grančica svježeg ili 1 g dehidriranog
  • maslac 25 g
 
Recept:
Oradu očistite od ljuski i utrobe. Ribu osušite papirnatim ručnikom pa je prepecite na tavi s obje strane. Tikvicu, luk, mrkvu, cherry-rajčice, češnjak i krumpir narežite na kockice pa ih kratko prepržite na maslinovu ulju 5 – 10 minuta, odnosno dok ne omekšaju. Na papir za pečenje stavite povrće, te prepečenu oradu. Lagano prelijete maslinovim uljem i temeljcem te uz pomoć kuharskog konca svežite u „poklon“. Škartoc stavite u zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite 15 minuta. Pečenu oradu u škartocu otvorite pred gostima.
 
Napomena:
Ovaj način pripreme odličan je i za pripremu fileta ribe. Umjesto papira za pečenje možete koristiti i aluminijsku foliju s kojom ćete lakše oblikovati škartoc. Uz jelo možete poslužiti bijelo suho vino.
 
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 20 minuta