Svježa riba Orada pečena u škartocu u orijentalnom umaku

Priprema:  45 min
Zahtjevnost:  
Broj osoba:  2

Svježa ribaOrada pečena u škartocu u orijentalnom umaku

Sastojci za 2 osobe:
  • 2 očišćene orade
  • 1 svježa chilly papričica
  • svežanj peršina
  • 3 žlice soja umaka
  • 2 žlice tekućeg meda (neutralnog okusa)
  • 1 žlica rižinog vina mirin (ili jabučnog octa s prstohvatom šećera od šećerne trske)
  • 2 žlice japanskog pića sake ili rižinog vina
  • 1 žličica sezamovog ulja
  • sok od pola organskog limuna
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 cm svježeg korijena đumbira
  • komadić suhe limunske trave
  • 2 zelene stabljike mladog luka
  • prstohvat papra
 
Priprema:
Najprije pripremite orijentalnu marinadu. Pomiješajte med i mirin, sojin umak, sake, sezamovo ulje i sok od pola limuna. Nasjeckajte češnjak, đumbir, svježi luk i dodajte ih marinadi. Uz pažljivo miješanje dodajte i suhu limunsku travu, prstohvat papra i ostavite da tako odstoji nekoliko minuta u hladnjaku.
Isperite i dobro posušite cijele orade i zarežite ih poprečno vrlo oštrim nožem, s obje strane, sve dok ne stignete do kosti. Zatim ribu premažite marinadom pomoću silikonskog kista tako da marinada prodre u bočne urezane dijelove i unutra. Ostat će vam otprilike pola količine marinade.
Stavite ribe u odgovarajuće škartoce (možete koristiti aluminij ili papir za pečenje u pećnici) i pecite ih u zagrijanoj pećnici, na 200°, 15 minuta. Kad otvorite i uklonite škartoc, nastavite s pečenjem sve dok koža nije poprimila zlatno žutu boju, otprilike dodatnih 15 minuta.
 
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme pečenja: 30 minuta

 

Anna Fracassi