povratak

Naši hrabri dečki dobitnici priznanja za iznimnu hrabrost Plava vrpca Vjesnika

Šestorica hrabrih djelatnika Cromarisa ovogodišnji su laureati prestižne nagrade Plava vrpca Vjesnika  za iznimnu hrabrost koja im je dodijeljena na svečanosti u Dubrovniku 8. prosinca 2015. Naime, Vicenco Luštica, Josip Košta, Marin Školjarev, Mate Matacin, Josip Kraljić i Domagoj Gregov su riskirajući svoje živote s gorućeg glisera spasili teško ozlijeđenog nautičara.
 
Tog su vrućeg kolovoškog dana, završavajući smjenu na uzgajalištu Mala Lamjana, ugledali stup dima udaljen dvije milje. Bez razmišljanja su brzim katamaranom krenuli prema gliseru koji je gutala buktinja i vidjeli čovjeka na palubi kojeg je također već zahvatila vatra. Privezavši se uz gliser, počeli su gasiti vatru i izvlačiti unesrećenog. „ Na umu nam je jedino bilo da spasimo tog nesretnog nautičara koji je bio opečen po cijelom tijelu. Naravno da u tim trenucima budeš svjestan opasnosti od eksplozije broda, ali najvažnije nam je bilo da spasimo unesrećenog, koji vjerojatno ne bi preživio da smo stigli koju minutu kasnije.“, prisjećaju se hrabri dečki koji su žrtvu prevezli do Cromarisovog pristaništa u Maloj Lamjani gdje ga je za samo desetak minuta preuzela hitna koju su u međuvremenu pozvali.
 
„Zapravo smo tek na svečanoj dodjeli priznanja shvatili što smo napravili, što se toga dana moglo dogoditi i lijep je osjećaj kad vidiš kako se spašavanje ljudskog života još uvijek cijeni. Što reći, ponosni smo i počašćeni“, rekao je u svoje i u ime svojih hrabrih kolega Marin Školjarev u prigodi dodjele priznanja Plava vrpca Vjesnika.
 
(FOTO: www.pomorac.net)