povratak

Lenko Kolega dobitnik je nagrade za najboljeg kontrolera u 2016. godini

Znanje, obrazovanje i inovativnost temelj su našeg uspjeha. Najnovija je potvrda tomu nagrada za najboljeg kontrolera u 2016. godini koju je dobio Lenko Kolega, rukovoditelj računovodstva, kontrolinga i financija u Cromarisu. Nagrada je Lenku uručena 8. lipnja u Zagrebu na konferenciji o kontrolingu u organizaciji tvrtke Poslovna učinkovitost.
 
„Uspjeli smo napraviti integrirano rješenje za praćenje kaveznog uzgoja ribe kakvo do sada nije postojalo. Implementirali smo standardni SAP-ERP, potom ga nadogradili rješenjem koje je sve informacije objedinilo na jednom mjestu. Uzgoj ribe sada se može pratiti po fazama dok smo do sada tek nakon godinu ili dvije mogli utvrditi jesmo li uspješni ili ne“, kazao je Lenko. Pritom naglašava kako je za uspjeh ovog zahtjevnog projekta od iznimnog značaja bio trud i doprinos kolega iz Odjela uzgoja.
 
Naime, u Cromarisu je tijekom 2015. implementiran standardni SAP-ERP (engl. Enterprise Resource Planning) softver na razini cjelokupnog poslovanja, s tim da je za sam proces uzgoja ribe, zbog specifičnosti proizvodnje i nepostojanja gotovog rješenja, bilo potrebno dodatno osmisliti i razviti potpuno novi nestandardni modul u sklopu SAP-a. Na taj je način omogućeno razumijevanje proizvodnog procesa do najsitnijih detalja i praćenje svih pokazatelja po ključnim kategorijama: kavezu, vrsti ribe, generaciji, uzgajalištu ili društvu u cjelini.
 
Mnoštvo podataka dobiveno implementacijom novog sustava trebalo je sažeti i pretvoriti u informacije potrebne za donošenje odluka i kvalitetno upravljanje procesima. Stoga je dodatno implementiran i sustav SAP-BI (engl. Business Intelligence). Projekt uvođenja sustava SAP-ERP i SAP-BI jedinstven je primjer u industriji koji je omogućio praćenje svih ključnih pokazatelja uspješnosti kaveznog uzgoja „na klik“, ažurnost podataka na dnevnoj bazi te transparentnost i konzistentnost izvještaja dobivenih iz sustava.
 
„Kvalitetne odluke menadžmenta ovise o doprinosu kontrolera i o njihovom uspjehu u uspostavi kontrolinga, analize i izvještavanja. Kontroling mora stvoriti vrijednost kompaniji, a projekt Cromarisa, prema ocjeni stručnog povjerenstva, u tome je u potpunosti uspio“, kazao je proglašavajući pobjednika član povjerenstva Nikola Cvjetković, CFO, član uprave poduzeća AWT INTERNATIONAL.