Jadranska orada

Cromaris orada (lat. Sparus aurata) pripada obitelji ljuskavki (Sparidae). Orada je jedna od najplemenitijih vrsta jadranske bijele ribe. Opjevana je još u vrijeme antičke Grčke zbog veličanstvenih kretnji. Zahvaljujući svom atraktivnom izgledu poznata je i kao "Kraljica mora", ime je dobila po karakterističnoj zlatnoj pjegi. Cromaris orada je uzgojena u jadranskom moru.
 
Gastronomski je vrlo cijenjena zbog svog ukusnog bijelog mesa. Najčešće obitava uz obalu, a hrani se školjkama i rakovima. Naziv orada nije jedinstven za čitavu hrvatsku obalu Jadrana. U upotrebi je čak tridesetak imena, od kojih su češće upotrebljavani: komarča, podlanica, dinigla, lovrata, ovrata, zlatva, sekulica, štrigavica i dr.
 
Rok trajanja: 14 dana od izlova
Energetska vrijednost: 181 kcal u 100g

Raspoložive pecature:
200-300 g
300-400 g
400-600 g
600-800 g
 
Raspoložive pecature svježih fileta:
60-80 g
80-120 g
120-160 g
 
Raspoložive pecature očišćene ribe (odstranjene ljuske, škrge i utroba):
160-250 g
250-330 g
330-500 g
 
Opcije kašeta (s poklopcem): 3kg, 6kg
Dimenzije palete: 120 cm x 100 cm
Broj redova na paleti: 11
Ukupan broj kašeta (6kg) na paleti: 88
Uvjeti čuvanja: na ledu, 0˚- +2˚C