Svježa riba Fileti orade s kremastom palentom

Priprema:  15 min
Zahtjevnost:  
Broj osoba:  2

Svježa ribaFileti orade s kremastom palentom

Sastojci za dvije osobe:
  • Cromaris svježi fileti orade 280g
  • palenta 50 g
  • mlijeko 75 ml
  • voda 100 ml
  • slani inćuni po želji
  • sušene rajčice po želji
  • kapare po želji
  • timijan po želji
  • naribana kora naranče po želji
  • sol, papar po želji
 
Recept:
U manji lonac stavite kuhati 100 ml vode, 75 ml mlijeka i 1/4 čajne žlice soli. Pričekajte da sve zavrije. Dodajte 50 grama palente u kipuću vodu i mlijeko te uz stalno miješanje na smanjenoj vatri nastavite kuhati palentu. Palenta će biti gotova unutar 1 minute. Ugasite plamen, a zatim u palentu stavite 25 grama maslaca i 100 ml vrhnja za kuhanje. Po želji, i ako želite dobiti još kremastiju palentu, možete dodati i više vrhnja za kuhanje. Palentu žlicom prebacite na jednu hrpu na tanjur kako bi se od njezine težine napravio ravnomjeran krug na tanjuru. Filete orade po želji posolite i popaprite. Na vruću tavu stavite malo maslinovog ulja. Kada se ulje zagrije dodajte oradu, kožu prema dolje, i pustite je da se peče. Nakon nekoliko minuta, kada se koža ribe lijepo zapeče lagano okrenite filete i završite ih dodatnim pečenjem (također nekoliko minuta). Kada je riba pečena možete je narezati na manje komade i posložiti preko palente. Uz ribu po palenti rasporedite malo slanih inćuna, sušene rajčice i kapare. Dodatno sve ukrasite lišćem majčine dušice (timijanom) i naribanom korom naranče za poseban okus i štih cijelog jela.
 
Napomena:
Autor jela je Darko Kontin koji piše blog Darkova web kuharica. Druge Darkove recepte pronađite na www.kuharica.kontin.info
 
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme pečenja: 20 minuta

 

Darko Kontin