Svježa riba Filet brancina s hrustom i kremom od blitve

Priprema:  40 min
Zahtjevnost:  
Broj osoba:  2

Svježa ribaFilet brancina s hrustom i kremom od blitve

Sastojci za dvije osobe:
  • fileti brancina 300 g
  • listovi mlade blitve 150 g
  • kuhani krumpir 40 g
  • krušne mrvice 50 g
  • oljušteni bademi 20 gmaslac 30 g
  • maslinovo ulje 10 ml
  • prstohvat soli i papra
 
Recept:
Filete posušite papirnatim ručnikom. Na tavi kratko prepecite filete s obje strane i stavite sa strane. U sjeckalicu stavite krušne mrvice, dio listova mlade blitve (70 g), blanširane bademe, maslinovo ulje, maslac, sol i papar te sve zajedno sameljite dok ne dobijete jednoličnu masu. Dobivenu smjesu stavite na prethodno prepečene filete brancina. Filete brancina stavite u zagrijanu pećnicu na 190 °C i pecite 8 minuta. Čim hrusta počne rumenjeti na rubovima, brancin je gotov i spreman za serviranje. U međuvremenu kratko prokuhajte ostatak mlade blitve. Posolite i popaprite. Kad blitva povene, dodajte kuhani krumpir, 75 g maslaca i malo maslinova ulja pa štapnim mikserom sameljite u kremu. Servirajte tako da na tanjur stavite kremu od blitve zatim filet brancina s hrustom i dekorirajte nasjeckanim bademima.
 
Napomena:
Za bolji okus oljuštene bademe možete kratko prepržiti na tavici (tostirati). Umjesto blitve možete koristiti i mladi špinat ili mješavinu svježeg peršina i začinskog bilja. Uz jelo se može poslužiti pjenušavo brut vino.
 
Vrijeme pripreme: 25 minuta
Vrijeme pečenja: 15 minuta