povratak

Cromaris kreće u obnovu mrijestilišta u Ninu

U proteklih 5 godina u modernizaciju tehnologije za uzgoj bijele ribe Cromaris uložio je  više od 200 milijuna kuna, što je u 2013. godini rezultiralo povećanjem proizvodnje za 35 posto. Prodaja 2013. godine oko 4 je puta veća od prodaje 2009. godine. Najveći aktualni investicijski projekt tvrtke Cromaris je rekonstrukcija mrijestilišta u Ninu.
 
- Mrijestilište je srce svake velike kompanije u marikulturi. Cromarisovo mrijestilište bilo je među prvima u Europi za brancin i oradu, ima tradiciju dužu od 30 godina. No danas je tehnologija napredovala, a za razvoj Cromarisa nužni su i veći kapaciteti proizvodnje mlađi. Stoga je neophodno proširiti i modernizirati pogon mrijestilišta jer je njegov kapacitet nedostatan. U pogon i popratne objekte ulažemo po procjeni oko 11 milijuna EURA tijekom ove i iduće godine. Time želimo doći na kapacitete s kojima ćemo u potpunosti moći zadovoljiti naše potrebe, a istodobno ponuditi riblju mlađ i drugim hrvatskim uzgajivačima. Novo mrijestilište će biti reprezentativno, na razini najmodernijih europskih mrijestilišta danas - kazao je predsjednik Uprave Goran Markulin.
 
Plan Cromarisa za 2014. je prodaja preko 5.000 tona čime bi tvrtka bila negdje oko desetog mjesta po veličini uzgajivača bijele ribe - brancina i orade na Mediteranu. Paralelno s ulaganjima u proizvodni proces, tvrtka ulaže i u marketing i pozicioniranje na domaćem i inozemnim tržištima od kojih valja istaknuti talijansko tržište koje je najveći konzument brancina i orade na svijetu. U 2013. godini, tvrtka je na tom tržištu zastupljena s nešto više od 2% tržišnog udjela uzgojenog brancina i orade.